MENU

27 februari 2020

Bodebus en ambtsketen voormalige gemeente Akersloot

Van de gemeente Castricum ontvingen we in februari de bodebus en ambtsketen beide afkomstig uit de voormalige gemeente Akersloot. Wat is of was de functie van een bodebus? De bodebus werd gedragen door bodes in dienst van bestuurslichamen zoals gemeente, waterschappen of polderbestuur bij het uitoefenen van hun taak. De bodes bezorgden brieven of inden belastingen. De baan van bode werd vaak gecombineerd met een andere baan zoals veldwachter. Deze zilveren bodebus is vermoedelijk gemaakt door Gerrit Jacob Roghair (1765-1822), rond 1805. Roghair was als goud- en zilversmid in Alkmaar gevestigd van 1799 tot en met 1817. Het deurtje van het medaillon is ooit vernieuwd en hierin was vermoedelijk het zilvermerk aangebracht. Zonder zilvermerk weten we niet zeker wie de maker is, maar de bus vertoond heel veel gelijkenis met de bodebus van de Egmondermeerpolder die ook is voorzien van schildje en wapen. Van deze bodebus is het zeker dat deze door Roghair gemaakt.

De ambtsketen is vermoedelijk gemaakt in 1970, voor de toenmalige burgemeester De Sonnaville. Tijdens het bezoek van prinses Beatrix en prins Claus aan de lelietentoonstelling ‘De Liliade’ draagt de burgemeester voor het eerst deze nieuwe ambtsketen.

Bodebus

Praat hierover mee:

Webdesign and CMS by: Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by: Orangeline Uitgeest ® - The Netherlands. ©, Historische Vereniging Oud-Akersloot