MENU

13 september 2022

Boekenschatten uit Akersloot, Heiloo en Limmen

Drie pastoorsbibliohteken bewaard in het Regionaal Archief

De pastoors van Limmen (Corneliusparochie), Akersloot (parochie H. Jacobus de Meerdere) en Heiloo (Willibrordusparochie) hadden naast hun roeping iets gemeen: ze verzamelden boeken. Boeken die ze nodig hadden voor hun studie en werk als Rooms-Katholiek geestelijke. Dat deden ze van de zeventiende tot de negentiende eeuw, met een paar uitschieters tot in de twintigste eeuw. Zo ontstonden er drie bijzondere pastoorsbibliotheken, die de tand des tijds grotendeels doorstaan hebben en nu worden bewaard in de depots van het Regionaal Archief Alkmaar.

Pastoorsbibliotheken komen voor door heel Nederland. Deze verzamelingen bestaan meestal uit 50 tot 150 boeken. De bibliotheken van Limmen, Akersloot en Heiloo bestaan respectievelijk uit 241, 117 en 98 titels. De meeste van die boeken gaan over religie en zijn geschreven in het Latijn. Denk aan bijbels, bijbelcommentaren, prekenbundels, werken van de kerkvaders, liturgische boeken, enzovoorts. Maar de verzamelingen bevatten ook boeken die niets met religie te maken hebben. Die gaan bijvoorbeeld over geschiedenis, astronomie, fysiologie, taalkunde, filosofie, geografie, politiek en architectuur. Naast Latijn zijn er boeken in het Nederlands, Frans, Duits, Engels en Grieks.

 

Het hele artikel voorzien van foto's is terug te vinden via onderstaande link. 

 

Link naar artikel Boekenschatten uit Akersloot,Heiloo en Limmen

 

Praat hierover mee:

Webdesign and CMS by: Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by: Orangeline Uitgeest ® - The Netherlands. ©, Historische Vereniging Oud-Akersloot