MENU

07 juni 2022

Jaarboek 2022 Historische Vereniging Oud-Akersloot is uit!

Jaarboek Historische Vereniging Oud-Akersloot is uit!

Super dik en boordevol mooie verhalen.

Zojuist verschenen: jaarboek ‘De Groene Valck’ van de Historische Vereniging Oud-Akersloot. Kort samengevat: super dik met leuke, gevarieerde verhalen en boordevol foto’s.

De familie Kruijenaar woont al sinds 1622 in Akersloot. Jan Kruijenaar vertelt uitgebreid over zijn jeugdjaren aan de Koningsweg. Over zijn schooltijd, zijn familie, vrienden en zijn arbeidzame leven. Jan is erg actief in het Akersloter verenigingsleven en dit levert mooie en boeiende verhalen op. Aansluitend is er een beknopte genealogie van de familie Kruijenaar. Hierboven een jeugdfoto van Jan Kruijenaar. 

Fusieperikelen zijn van aller tijden! Al in 19e eeuw komen er regelmatig fusieplannen op tafel. Maar de fusieplannen rond 1980 kunnen niet op instemming van de Akersloters rekenen. Sterker nog er ontstaat een uitgebreide protestbeweging van Akersloters. Vele stickers met de tekst ‘Akersloot zelfstandig’ en posters met deze boodschap hangen achter menig raam in Akersloot. Als klap op de vuurpijl trekken verklede Akersloters naar Uitgeest om daar kritische geluiden te laten horen tijdens een lezing van minister Hans Wiegel. Met succes zou later blijken.

Wat is de overeenkomst tussen enkele archeologische vondsten in Akersloot, Limmen en Heiloo? Dat hier bijna 5000 jaar geleden de eerste bewoners neerstreken op deze strandwallen en leefden van zowel de jacht als landbouw. Een verslag van verschillende opgravingen in deze regio toont de relatie tussen deze vondsten aan.

De nieuwe katholieke kerk is alweer vijftig jaar oud? Veel tumult en protest was er bij de sloop van de oude neogotische kerk. Het bisdom wilde een eenvoudige en sobere kerk, maar het kerkbestuur wilde het anders.

De plannen, de centen en het bouwen van de kerk komen in dit verhaal aan bod. Maar ook de vele activiteiten in en rond de kerk. Een boeiend verhaal over het veranderend tijdsbeeld van de katholieke kerk in de Akersloter gemeenschap.

Dorpsgezichten deel 5 laat de veranderingen in het noorden van Akersloot zien. Hoe was het in de jaren vijftig, mooi open en wijds. Met vele mooie foto’s van Boekel vroeger en nu!

De dreiging van een oorlog in de jaren dertig leidt ook in Akersloot tot maatregelen. Een heuse luchtbeschermingsdienst wordt opgericht. Om te signaleren als er vijandige vliegtuigen over vliegen en om de bevolking te waarschuwen. Ook is er voorlichting over verduistering, gifgassen en beschermingsmaatregelen van de bevolking bij bombardementen.

We eindigen met de kroniek met wat zich allemaal in 2021 heeft afgespeeld. Ook komen de coronamaatregelen aanbod. Het lijkt alweer ver weg maar de coronamaatregelen hebben veel invloed op de activiteiten in het dorp.

Het jaarboek wordt thuisbezorgd bij alle leden. Voor niet-leden is het jaarboek verkrijgbaar bij Novy Velzeboer, Julianaweg 40, Akersloot.

Foto: de Katholieke kerk in aanbouw.

 

 

 

Praat hierover mee:

Webdesign and CMS by: Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by: Orangeline Uitgeest ® - The Netherlands. ©, Historische Vereniging Oud-Akersloot