MENU

04 mei 2021

Wat verenigt Akersloot?

De Historische Vereniging Oud-Akersloot bestaat dit jaar 40 jaar. Dit jubileum wordt onder andere gevierd met een extra groot, dubbeldik en kleurrijk jaarboek, dat als thema ‘Het verenigingsleven in Akersloot’ heeft. In het boek staan beschrijvingen van maar liefst 137 verenigingen die vanaf ca. 1860 tot heden in Akersloot actief waren/zijn.

De verenigingen zijn ingedeeld in 4 groepen. De eerste groep bestaat uit 36 belangenverenigingen, zoals de Lelievereniging en de Vereniging tot veredeling van het Fokvee. De tweede groep bestaat uit 12 verenigingen die zich richt(t)en op het verlenen van hulp, zoals de Vrijwillige Brandweer en het Rode Kruis. De meeste verenigingen, in totaal 85, rich(t)ten zich op vrijetijdsbestedingen als sport en muziek. Deze verenigingen waren veelal ingedeeld naar gezindte. Voetballen kon bij Meervogels of VVA. De harmonie was katholiek, maar er was ook  protestantse harmonie actief, elk met een eigen muziektent. De resterende 4 verenigingen vormen de groep overige verenigingen.

Tussen bovengenoemde verenigingen zitten ook enkele heel bijzondere verenigingen, zoals de Vereniging tot Afschaffing van Alcoholhoudende Dranken in de jaren twintig en Steigervisclub ’t Pontje in de jaren negentig. De Steigervisclub stond bekend om zijn originaliteit en absurditeit. Bij deze club deden ze alles immers ‘andersom’. Zo ontving de club bijvoorbeeld geen subsidie van de gemeente, maar betaalde zij de subsidie. Onder vermelding van ‘niet weten waar te boeken’ stortte de gemeente het geld echter steeds weer terug.

Divers zijn ook de locaties waar alle activiteiten plaatsvonden, van sporthal, tot broeikas, tot café. Café ‘t Pontje had naast bovengenoemde visclub ook een eigen biljart- en zaalvoetbalvereniging.

De meeste verenigingen had Akersloot in de jaren zestig en zeventig. Vele Akersloters waren toen lid van een of meer verenigingen. Op dit moment zijn er nog ca. 40 verenigingen actief in het dorp.

Het jubileumjaarboek garandeert vele uren leesplezier en zal voor velen een feest van herkenning zijn. De vele kleurenfoto’s maken het jaarboek uiterst toegankelijk. Het boek wordt begin mei bij de leden thuisbezorgd, maar is ook voor slechts €15,-  verkrijgbaar bij Novy Velzeboer, Julianaweg 40 Akersloot.

Onderschrift bij de foto hieronder:

Actiefoto van Gymnastiek Vereniging Akersloot (1940)

 

Praat hierover mee:

Webdesign and CMS by: Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by: Orangeline Uitgeest ® - The Netherlands. ©, Historische Vereniging Oud-Akersloot