MENU

8 maart 2023

De Die, de geschiedenis van een eeuwenoud veenriviertje, een lezing door Jaap de Graaf, in samenwerking met de Bibliotheek Akersloot

Op 22 maart komt Jaap de Graaf een lezing houden over De Die. Jaap heeft al de nodige publicaties over de historie van Heiloo en omgeving op zijn naam staan. (En die ook te koop zullen zijn, op deze avond.) Zijn boek heet: De Ee, D´Ye, De Die, Het Die. Een bijna vergeten veenriviertje dat liep, en nog loopt, tussen Alkmaar en het Alkmaardermeer. Maar De Die loopt nog verder door tot in het hart van Alkmaar waar het voormalige riviertje is opgenomen in het grachtenstelsel. Denk aan de Bleekersloot, de van Houtenkade, de Baangracht en de Mient. De Die was ooit een belangrijke waterloop. Ze verzorgde de afwatering van het gebied maar vooral maakte ze het transport over water mogelijk. Heel belangrijk in een tijd waarin het transport over de weg een moeizame aangelegenheid was. Bouwmateriaal voor kasteel Ter Coulster, landgoed Nijenburg en later de katholieke kerken in Castricum en Limmen werd over De Die en de Schulpvaart aangevoerd. De sluis op de grens van Akersloot en Dorregeest maakte de aanvoer mogelijk van over het Alkmaardermeer.

Over dit alles komt Jaap de Graaf dus vertellen. Een bijzonder verhaal over een 4000 jaar oud veenriviertje in een eeuwenoud cultuurgebied met ook een prachtige natuur.

 

Datum : woensdag 22 maart 2023

Tijd : 20.00 uur

Toegang : € 5,-

Locatie : Bibliotheek Akersloot, Rembrandtsingel 1, 1921 EK Akersloot

Aanmelding: Koop uw kaartje via bknw.nl/agenda; de lezing vindt u bij 22 maart, of tijdens openingstijden bij de bibliotheek of op de avond zelf. Dit kan alleen met pin.

Webdesign and CMS by: Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by: Orangeline Uitgeest ® - The Netherlands. ©, Historische Vereniging Oud-Akersloot