MENU

19 maart 2020

Onthulling monument vliegeniers in Limmen

2020 Is het jaar waar in het gehele land aandacht wordt gevraagd voor de oorlogsperiode 1940-1945 en de daarop volgende bevrijding. In Limmen is op 8 september 1944 in een weiland tegenover Oud Limmen een De Haviland Mosquito van het 418 th Squadron van de Royal Canadian Air Force, neergestort.

De 25- jarige piloot, de Canadees Warren Robert Zeller, en de 28 jarige navigator, de Engelsman Herbert Reginald Tribbeck zijn daarbij om het leven gekomen.

 Beide vliegeniers liggen begraven op de begraafplaats van de protestante Kerk aan de Zuidkerkenlaan te Limmen. Tot medio 2019 was niet bekend wat precies de oorzaak was van de crash. Men dacht aan slechte weersomstandigheden, totdat via aanvullende informatie uit Canada en Duitse archieven bleek dat het vliegtuig was beschoten door Duitse “Vorpostboten”. Het vliegtuig werd geraakt en vloog in brand en crashte vervolgens in Limmen.

Het bestuur van de Stichting Oud Limmen heeft daarop besloten om een monument op te richten ter nagedachtenis, op de kocatie aan de Schoolweg tegenover de werkruimte van Oud Limmen.

Op 8 september 2020 wordt het monument door burgemeester Mans onthuld in aanwezigheid van genodigden, waaronder familieleden van de vliegeniers en afgevaardigden van het 418th Squadron (City of Edmonton) Association RCAF. Om 14.30 volgt een fly past van Fokker-Four met Missing Man Formation. Een ieder is welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Vanaf de plek van het te plaatsen monument wordt de crash-plek zichtbaar gemaakt door het tijdelijk plaatsen van een vlaggenmast. Ook bij het monument worden tijdelijk vlaggenmasten geplaatst met een Canadese en Britse vlag.

20-10-2020 14:26 | Rob Huijsmans heeft reageerd:

Ohhh , wat had ik graag daarbij willen zijn ! Want ..... mijn vader heeft het toestel zien neerstortten en is er meteen naar toe gefietst met zijn broer Piet ! In het gat heeft mijn vader het zware boord geschut begraven ( wat er nu nog steeds ligt begraven ) voor dat de Duitser kwamen kijken die heeft hij zien aankomen en is met zijn broer Piet toch via de sloot gevlucht ! Mocht er ooit nog eens een opgraving zijn .... zou dat voor mij een hele eer zijn ! Met vr groet ... jullie dorps genoot Rob Huijsmans

Praat hierover mee:

Webdesign and CMS by: Het OrangeLine logo Webdesign and CMS by: Orangeline Uitgeest ® - The Netherlands. ©, Historische Vereniging Oud-Akersloot